Klimaat in de straat!

Eerste initiatief van Kringloopcentrum Giessenlanden in het tijdelijke Duurzaamheidscentrum in de voormalige bibliotheek aan de van Brederodestraat.
 

Na eerst een duurzaamheidsdag georganiseerd te hebben hield het dorpsoverleg in Giessenburg een duurzaamheidsweek met een wedstrijd. Prijsuitreiking door wethouder Slob. Omdat bijdragen aan besef van duurzaamheid één van de doelen is van het kringloopcentrum in Giessenlanden dienden zij een plan in.
Duurzaamheidsdag, duurzaamheidsweek, duurzaamheidscentrum! dachten zij.

In maart 2019 maakte het Dorpsoverleg bekend dat de prijs van de Duurzaamheidsweek gewonnen was door een initiatief van Kringloopcentrum Giessenlanden om een tijdelijk Duurzaamheidscentrum te vestigen in de voormalige bibliotheek aan de van Brederodestraat.

De Gemeente Molenlanden heeft er lang over moeten denken en Corona heeft de zaak ook opgeschoven maar wil meewerken aan dit idee… tot de nieuwe plannen voor deze locatie gestalte gaan krijgen (er is een plan voor een zorghuis). De maatschappelijke bestemming staat het gebruik als duurzaamheidscentrum, voor voorlichting, presentaties en demonstraties toe. Het kringloopcentrum wil allerlei vormen van duurzaamheid bevorderen en zal deze tonen, demonstreren en presenteren. Van lezingen tot hergebruik, van biodiversiteit tot circulair werken, van afval scheiden tot klimaatverandering. Ook zullen er lezingen gehouden kunnen worden, kunnen leveranciers voorlichting geven over isoleren van de woning, zonnepanelen, groene energie, warmtepompen, windenergie enzovoort. Ideeën welkom!

De eerste activiteit is de tentoonstelling “Klimaat in de straat”. Op allerlei informatieve panelen wordt voorlichting gegeven over de hogere temperatuur, over de plensbuien, over het effect op uw tuin en straat, over onze aanpassing aan droogte en wijze van waterafvoer. Ook is er aandacht voor het effect op bijen, tuinen en natuur. De start zal begin oktober zijn. De openingstijden zullen variëren. Kijk hiervoor op www.kringloop-giessenlanden.nl

De initiatiefnemers zullen binnenkort de buurt informeren. Ze zoeken nu al vrijwilligers die willen meedenken over de inrichting en het gebruik van dit duurzaamheidscentrum. Daarbij denken ze aan een aantal werkgroepen. Naast huisvesting en beheer wil men meedenkers die zeven thema’s proberen te belichten, te weten: energie, mobiliteit, voedsel, grondstoffen, huis en tuin, groen geloof en duurzame levensstijl.

Belangstellenden voor meedenken en meewerken kunnen mailen naar:

Aart Bogerd: Bogerd.aart@gmail.com of bellen met 06 53529943 Hans van der Mey: hans@solcon.nl  of bellen me 06-53353124.