Themabijeenkomst Familiebedrijven 20.11.2019

Welke invloed heb je als ondernemer (on)bedoeld op je kinderen?

 

 

Datum20 november 2019
LocatieDe Lek Beton | Schoonhovenseveer 3a | Groot-Ammers
Tijd

19.30 uur Inloop en netwerken
20:00 uur Spreker Mira Bloemen-Bekx vertelt over haar onderzoek
21:00 uur De Lek Beton vertelt over hoe zij de bedrijfsopvolging zien
22:00 uur Sluiting


Thema: De invloed van ouders op de keus van hun kinderen om wel of niet later te willen ondernemen.

Welke invloed heb je als ondernemer (on)bedoeld op je kinderen?
Vaak deel je als ouder je eigen ervaringen met je kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit meespeelt in de keuze van je kind om later (al dan niet) te gaan ondernemen. Vooral als je vaak praat over je bedrijf -óf over het ondernemerschap.

Spreker Mira Bloemen-Bekx
Mira werkte samen met de Universiteit Hasselt (BE) en Universiteit Utrecht aan het artikel: 'Following in parental footsteps? The influence of gender and learning experiences on entrepreneurial intentions'. Het onderzoek dat voorafging aan dit artikel wijst uit dat het gesprek tussen ouders en kinderen van invloed is op de intentie om later wel of niet ondernemer te worden.
In die gesprekken tussen ouders en kinderen zitten volgens Mira vaak impliciete én expliciete boodschappen opgesloten. Mira: “Dus als je tijdens het avondeten over je bedrijf praat, positief of negatief, maakt dat indruk. Maar ook als je letterlijk je voorkeur naar je kinderen uitspreekt: “Ik zie in jou (g)een ondernemer”. Beide soorten boodschappen hebben ook nog eens extra impact. Waarom? Omdat kinderen carrièreadvies van ouders het meest waarderen. Zij kennen hen immers het beste. Dat is niet goed of fout, maar het is wel goed om je hier bewust van te zijn.”
Tijdens de lezing neemt Mira ons mee in het onderzoek dat ze heeft gedaan naar de vroege fasen van het opvolgingsproces en welke tips zij heeft voor ondernemende families die graag hun bedrijf binnen de familie willen voortzetten.


De Lek Beton (partner van BlauwZaam)

De Lek Beton, tweede generatie familiebedrijf, staat aan de vooravond van de overdracht naar de derde generatie. Welke invloed hebben de gesprekken van hun ouders gehad op de keuzes die zij maken? Waar lopen zij tegenaan? Hoe willen zij dit vorm geven? Welke dingen zijn belangrijk in het proces? Paul van Dam, derde generatie, vertelt samen met zijn vader, Govert van Dam, tweede generatie, hun verhaal.