Circulair denken in de bouwsector

Donderdagmiddag 20 februari

 

Circulair denken in bouwen. Dan denk je al snel aan hergebruik van bouwmaterialen. In onze regio kom je dan direct of indirect al jaren uit bij de Uitdragerij Arie Boer in Giessenburg. Daar, in de oude Stoomgraanmaalderij, tussen oude klokken, kasten, lampen en heel veel deuren, vindt de BBB van donderdag 20 februari plaats. Hoofdpersoon is Jan Boer, zoon van Arie, en uitbater van een inmiddels veel groter geheel, de Graanbuurt. Op klompen, met zijn wortels diep in de streek en een jarenlange ervaring in hergebruik van materiaal.

Naast deze blik op de historie van de Uitdragerij en hergebruik van materialen ook een blik op de toekomst van circulair bouwen met twee concrete pitches:

Jan Berbee van Krown.bio laat zien dat je hele mooie producten kunt maken van mycelium, de schimmeldraden van paddenstoelen. Gemengd met biomassa groeit deze schimmel tot onder meer designlampen, wandtegels en isolatieplaten. Die isolatieplaten zijn inmiddels als proef in een paar bouwprojecten toegepast. Zet deze circulaire innovatie de bouwsector op zijn kop?
Naar de website.
 

Locatie:        Uitdragerij Arie Boer
                     Doetseweg 34, Giessenburg
Datum         Donderdagmiddag 20 februari

PROGRAMMA:
Inloop          15.30 uur
Aanvang      16.00 uur
Einde           17.30 uur

  • Gastheer: Jan Boer over Uitdragerij Arie Boer
  • Spreker: Jan Berbee over bouwmateriaal op basis van schimmeldraden
  • Spreker: Gerard de Winter over de ‘Oogstkaart' en 'Verbouwen van bouwmaterialen

De Graanmaalderij is onverwarmd. De ruimte is prachtig, maar beperkt. Wil je meer weten over verleden, heden en - vooral - de toekomst van Circulair (ver)Bouwen of overweeg je deelname aan de twee genoemde projecten, meld je dan per omgaande aan. Er is een maximum deelnemers. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Ook in de Graanmaalderij!

Gerard de Winter van Koncerna vertelt over twee projecten die binnenkort in onze streek van start gaan om kringlopen in de bouwsector te sluiten. Het project ‘Oogstkaart’ brengt partijen bijeen rondom de vraag hoe we vrijgekomen materiaal uit renovaties of sloop opnieuw kunnen inzetten. ‘Verbouwen van bouwmaterialen’ gaat de kansen onderzoeken om in de regio streekeigen gewassen te telen die gebruikt kunnen worden voor biobased bouwmaterialen.  Wordt dat hennep, hout of iets heel anders? Gerard licht toe hoe beide avontuurlijke zoektochten eruit gaan zien.
Naar de website.

Lees meer over Gerard in het Kontakt.

Kortom. Het verleden, het heden en de toekomst van circulair bouwen. Op een historische locatie in de streek. Een buitenkans.


Opzet van een Bijzondere BlauwZame Bijeenkomst

Stichting BlauwZaam organiseert maandelijks een BBB. Een Bijzondere BlauwZame Bijeenkomst waar partners elkaar op donderdagmiddag treffen op een bedrijfslocatie in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Waar ze door korte pitches van sprekers kennis kunnen opdoen over één van de vier thema’s van BlauwZaam. In het najaar vindt de jaarlijkse “moeder aller BBB’s” plaats: Het BlauwZaam Symposium. Thema 2020: Het Klimaat.

Een BBB wordt georganiseerd door één van onze partners of geïnteresseerden in BlauwZaam en wordt ondersteund door de Commissie Communicatie & PR.
Een BBB start om 16:00 (15:30 Inloop) en eindigt om 18:00 uur.
Nadat de gastheer de BBB geopend heeft volgen er presentaties, pitches en netwerkmomenten.