SYMPOSIUM XII

Verslag van het jaarlijkse BlauwZaam Symposium van

donderdag 26 oktober 2023

 

 

WAARD OM TE ONTDEKKEN
 

Binnen de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is veel dat het waard is om te ontdekken. Al zwervend door het landschap kom je veel authentieke dorpskernen en elementen tegen die voor velen nog onbekend zijn. Veel betrokken inwoners en ondernemers zijn dagelijks bezig al dat moois voor de bezoekers te ontsluiten.


BlauwZaam, Den Hâneker en het Gebiedsplatform Alblasserwaard Vijfheerenlanden hebben gezamenlijk het initiatief genomen om het Symposium XII te organiseren. Thema: Waardevol Toerisme. Diverse vormen van recreatie die passen bij de authenticiteit en het ecosysteem van de streek werden voor het voetlicht gebracht. Een breed gedragen visie, en vooral een uitvoeringsagenda op beleving van het landschap is van groot belang voor de toekomst van de streek. Wat goed is voor de bewoners is goed voor de bezoekers!

De Alblasserwaard”-Vijfheerenlanden is voor wandelaars, fietsers en waterliefhebbers een waar paradijs met volop fiets- en wandelpaden (en waterwegen) waar veel cultuur en natuur te ontdekken valt.

Jan Arie Koorevaar, dagvoorzitter, opende donderdag 26 oktober 2023 het Symposium met een prangende vraag aan het publiek: voel je je het meest onderdeel van BlauwZaam, den Haneker of het Gebiedsplatform Alblasserwaard Vijfheerenlanden? Onze gastheren Sjaak Kreeft (Den Haneker), Jan Boele (Gebiedsplatform A5H) en Hylke Wijnja (BlauwZaam) vulden aan met de opmerking “we doen nog teveel naast elkaar, en niet met elkaar”.

De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden kent veel waardevolle plekken: De Dijkring, de Zouweboesem, het Wiel van Bassa, de Diefdijk, de Donk, de Slingelandse Plassen, het Alblasserbos. Ondertussen zijn  er grotere recreatiemogelijkheden bij gekomen: zoals  Kinderdijk en de Avonturenboerderij.

De overdenking voor de symposiumbezoekers was: Hoe houden we de balans tussen groot– en kleinschalig toerisme en recreatie, zowel voor de bewoners van het gebied als voor de toeristen. En op welke wijze versterken we de samenwerking tussen de partijen.

Presentaties werden gegeven door Richard Slagboom (Ecologie van het landschap als de basis voor het zwerflandschap door de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden); Jan Boele (Museum het Voorhuis in Bleskensgraaf); Dirk van de Borg (Stadsboerderij Vredebest in Nieuwpoort)en Marielle Runge (Toeristische agenda Molenlanden). Sjaak Kreeft verzorgde het slot met interactieve stellingen, die meewegen in de ontwikkelvisie van den Haneker.

Meer weten?
De Donk in Brandwijk: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Donk_(Zuid-Holland)
Tiendweg Noordeloos en Symbiose:  symbioseboeren.nl
Nieuwpoort: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwpoort_(Zuid-Holland)
Stadsboerderij Vredebest: Stichting Stadsboerderij Vredebest
Wiel van Bassa: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wiel_van_Bassa
Museum het Voorhuis: www.museumhetvoorhuis.nl


Pareltjes

Hieronder zien we een paar pareltjes uit de regio die iets van de authenticiteit, cultuur en identiteit van de regio laten zien. Dus kleinschalig, gericht op de beleving en authentiek. Wat goed is voor de bewoners is goed voor de bezoeker. Niet de commercie maar de beleving moet voorop staan. De dorpskernen moeten leefbaar en vitaal blijven/worden.     

De Donk in Brandwijk

Nieuwpoort

 

 

Museum het Voorhuis

Tiendweg Noordeloos en Symbiose

Wiel van Bassa