NIEUWE VORMEN VAN ZONNE-ENERGIE

  

Locatie: Green4Solutions - Edisonweg 30 - Gorinchem

Hoe haal je een hoger rendement uit zonne-energie?

De komende Bijzondere BlauwZame Bijeenkomst viel deze maand op de 3e donderdag. Een week eerder dan normaal ivm Hemelvaartsdag. Het gesprek ging olv onze gastheer Kees Duijzer over energie en hoe we meer van de eindeloze energie uit de zon kunnen vastleggen en vasthouden. De klimaatcrisis maakt het noodzakelijk om de potentie van zonnekracht beter te benutten.

Uit de nieuwste studies blijkt dat zonnekracht, gebruikt voor het opwekken en opslaan van WARMTE, een 3 tot 5 maal hoger rendement geeft. Zonnekrachtcentrales als nieuwe oplossing, in Denemarken al zeer succesvol en nu ook hier in Nederland. Natuurlijk ook in zonovergoten landen als Spanje en Portugal waar ze nog veel meer zon hebben dan wij hier.

Sietse de Haan, één van de sprekers, natuurkundige en voorzitter vereniging voor zonnekrachtcentrales nam ons mee in de toepassingen van CSP (concentrated solar power). Download hier zijn presentatie.

Think global, act local

Europese samenwerking is daarbij van het grootste belang. Precies op dezelfde dag van onze Bijzondere BlauwZame Bijeenkomst, 23 mei waren ook de Europese Verkiezingen voor de Nederlandse leden in het Europees Parlement. Dat kwam dus mooi uit. Want dat we meer met duurzame energie moeten doen staat vast en Europa is daarbij essentieel. Met de nieuwste gelijkstroomverbindingen kun je het verlies over lange afstand beperken tot 3% per 1000 km. Oplossingen zijn er, we moeten het alleen doen. Daar spraken we over. 

Gastheer:
Kees Duijzer van Green4Solutions, al 14 jaar ondernemer in duurzame energie, is gespecialiseerd in grootschalige toepassingen van zonne-energie en zeer succesvol in het aanvragen van subsidies.

Sprekers:
Sietse de Haan, natuurkundige  en voorzitter vereniging voor zonnekrachtcentrales.
Antoine Hoeven, directeur van Hanover Solar, fabrikant van zonnecellen.
Robert Dullaart, vastgoedondernemer / eigenaar van het pand waar we bij elkaar komen en waarvan hij het dak binnenkort vol gaat leggen met zonnepanelen.