Op de eerste BBB sinds lange tijd waren wij te gast op de kwekerij van Avres: de Landsinghof in Giessenburg. De kwekerij beschikt over 3.200 vierkante meter kasruimte en 7.000 vierkante meter teeltruimte. (www.avres.nl/kwekerij/)
De Pluktuin: een uniek concept
Mirjam en Erik namen ons mee in het unieke concept van de Pluktuin: op een stuk grond van zo’n 900 m2 kweken zij elk jaar zo veel mogelijk verschillende bloemsoorten. Daarmee dragen zij bij aan de biodiversiteit en… wij kunnen voor een luttel bedrag zelf de mooiste bloemen plukken. Hoe dat werkt lees je op de site van de Pluktuin.
Daarnaast is Mirjam gediplomeerd bloemist en maakt op verzoek de fraaiste boeketten en bloemwerken. In de zomer uiteraard met bloemen uit de eigen tuin. Erik werkt bij de gemeente Rotterdam en, u raadde het al, is zo vaak als hij kan actief in de Pluktuin.
Kwekerij de Landsinghof van Avres
Avres helpt inwoners van Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden bij werk en geldzaken. Voor bedrijven is Avres de partner om sociaal ondernemen vorm te geven, met gemotiveerd personeel en betrouwbare dienstverlening.
Avres werkt vanuit de overtuiging dat iedereen van waarde is en een bijdrage kan leveren. Avres bemiddelt mensen met zeer uiteenlopende achtergronden; hoog of lager opgeleid, met of zonder arbeidsbeperking, wel of geen werkervaring.
Avres begeleidt mensen waar nodig en heeft oog voor hun ontwikkeling. Avres brengt werkgevers en geschikte kandidaten bij elkaar en biedt verschillende manieren waarop deze kandidaten inzetbaar zijn.
Op de Landsinghof worden drie groene activiteiten uitgevoerd:
* het telen van boomkwekerijproducten, met name plantgoed,
* het vermeerderen van boomkwekerijproducten in een breed assortiment en
* handling van boomkwekerijproducten zoals potten, stokken en etiketteren.
De sterke punten van Avres zijn de eigen vervoersmogelijkheden, flexibele dienstverlening en Avres is MPS-gecertificeerd met bewijs van duurzaamheid.
Verslag van de BBB
Wat is het fijn om elkaar weer fysiek te kunnen ontmoeten. En dan nog wel op deze mooie locatie. Een leerwerkomgeving voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, die een kwalitatief hoogwaardig product afleveren, van stek tot potplant.
Diderik van Beusekom, bestuurslid van BlauwZaam heet de dertig gasten welkom, waarna Gerard Doeland, teammanager dienstverlening van de Landsinghof, enthousiast vertelt en de vele vragen beantwoordt over de werkzaamheden op het kassencomplex, waar 55 mensen werkzaam zijn.
Hierna krijgen we een rondleiding over het terrein. Helaas is het personeel al naar huis, zodat we het bedrijf niet in volle actie kunnen meemaken. Duizenden stekken worden geknipt en geënt, lopende banden brengen de stekken naar de juiste plaats om door de werknemers opgepot te worden en naar de opslag vervoerd te worden. Waar ze klaar staan om verkocht te worden.
Hierna is er aandacht voor de winnaars van de Duurzaamheidsprijs Molenlanden: Mirjam en Erik van de Velden van Plukveld 1 in Nieuw Lekkerland. Ook een groen verhaal, maar dan vanuit een ander perspectief. Na een aantal jaren van experimenteren is er een kleurrijke oase in het weidegebied ontstaan. Een plek waar loopeenden de slakken in bedwang houden, waar bezoekers hun eigen bloemboeketten kunnen samenstellen, terwijl bijen, hommels en vlinders in groten getale om hen heen vliegen. Een ecologisch paradijsje als verdienmodel.
Diderik sluit af met een korte toelichting op de koers van BlauwZaam voor 2022, waarbij de nadruk ligt op thema-specifieke, regionale netwerkbijeenkomsten: De welbekende Bijzondere BlauwZame Bijeenkomsten (BBB’s) en het uitwerken van de daaruit voortkomende concrete integrale vraagstukken, en deze vertalen naar subsidietrajecten en projecten, kennissessies en nieuwe BBB’s.
En ter afsluiting de netwerkborrel. Mooie ontmoetingen, mogelijke nieuwe samenwerkingen, plannen voor nieuwe BBB’s… een leerzaam en gezellig samenzijn.
Opzet van een Bijzondere BlauwZame Bijeenkomst
Stichting BlauwZaam organiseert maandelijks en uiteraard indien de omstandigheden het toelaten een BBB. Een Bijzondere BlauwZame Bijeenkomst waar partners en geïnteresseerden elkaar op donderdagmiddag treffen op een bedrijfslocatie in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Waar ze door korte pitches van sprekers kennis kunnen opdoen over één van de vier thema’s van BlauwZaam. In het najaar vindt de jaarlijkse “moeder aller BBB’s” plaats: Het BlauwZaam Symposium.
Een BBB wordt georganiseerd door één van onze partners of geïnteresseerden in BlauwZaam en wordt ondersteund door de Commissie Communicatie & PR.
Nadat de gastheer de BBB geopend heeft volgen er presentaties, pitches en netwerkmomenten.