Terugblik: Circulair denken in de bouwsector

 

Met de historische woorden “Ik ben Jan, ben getrouwd en heb drie kinderen. Hebben jullie nog vragen?” zette Jan Boer de toon op donderdagmiddag 20 februari. In zijn Uitdragerij, die tot en met 1974 dienst heeft gedaan als graanmaalderij, waren meer dan 40 gasten aanwezig die de Bijzondere BlauwZame Bijeenkomst bijwoonden en meer wilden weten over deze markante gastheer en de unieke locatie.
Dat is goed gelukt.

Jan Boer toonde zich een meer dan uitstekend gastheer en wees ons er op dat werkelijk niets weggegooid hoeft te worden. Jan Berbee liet ons in verbazing achter, verbazing over wat allemaal mogelijk is in de bouw met natuurlijk mycelium. Gerard de Winter schonk aandacht aan twee nieuwe projecten die binnenkort in onze streek van start gaan om kringlopen in de bouwsector te sluiten: ‘Oogstkaart’ (brengt partijen bijeen rondom de vraag hoe we vrijgekomen materiaal uit renovaties of sloop opnieuw kunnen inzetten) en ‘Verbouwen van bouwmaterialen’ (onderzoekt het telen van streekeigen gewassen die gebruikt kunnen worden voor biobased bouwmaterialen).

Leerzaam. Gezellig. Spraakmakend veel nieuwe contacten. Precies waar een BBB voor is bedoeld!

 

Peter Paul Klapwijk (https://www.instagram.com/ppkhm/) heeft er een reportage van gemaakt.

 

 

 

 

Circulair denken in bouwen. Dan denk je al snel aan hergebruik van bouwmaterialen. In onze regio kom je dan direct of indirect al jaren uit bij de Uitdragerij Arie Boer in Giessenburg. Daar, in de oude Stoomgraanmaalderij, tussen oude klokken, kasten, lampen en heel veel deuren, vindt de BBB van donderdag 20 februari plaats. Hoofdpersoon is Jan Boer, zoon van Arie, en uitbater van een inmiddels veel groter geheel, de Graanbuurt. Op klompen, met zijn wortels diep in de streek en een jarenlange ervaring in hergebruik van materiaal.

Naast deze blik op de historie van de Uitdragerij en hergebruik van materialen ook een blik op de toekomst van circulair bouwen met twee concrete pitches:

Jan Berbee van Krown.bio laat zien dat je hele mooie producten kunt maken van mycelium, de schimmeldraden van paddenstoelen. Gemengd met biomassa groeit deze schimmel tot onder meer designlampen, wandtegels en isolatieplaten. Die isolatieplaten zijn inmiddels als proef in een paar bouwprojecten toegepast. Zet deze circulaire innovatie de bouwsector op zijn kop?
Naar de website.
 

Gerard de Winter van Koncerna vertelt over twee projecten die binnenkort in onze streek van start gaan om kringlopen in de bouwsector te sluiten. Het project ‘Oogstkaart’ brengt partijen bijeen rondom de vraag hoe we vrijgekomen materiaal uit renovaties of sloop opnieuw kunnen inzetten. ‘Verbouwen van bouwmaterialen’ gaat de kansen onderzoeken om in de regio streekeigen gewassen te telen die gebruikt kunnen worden voor biobased bouwmaterialen.  Wordt dat hennep, hout of iets heel anders? Gerard licht toe hoe beide avontuurlijke zoektochten eruit gaan zien.
Naar de website.

Lees meer over Gerard in het Kontakt.

Kortom. Het verleden, het heden en de toekomst van circulair bouwen. Op een historische locatie in de streek. Een buitenkans.


Opzet van een Bijzondere BlauwZame Bijeenkomst

Stichting BlauwZaam organiseert maandelijks een BBB. Een Bijzondere BlauwZame Bijeenkomst waar partners elkaar op donderdagmiddag treffen op een bedrijfslocatie in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Waar ze door korte pitches van sprekers kennis kunnen opdoen over één van de vier thema’s van BlauwZaam. In het najaar vindt de jaarlijkse “moeder aller BBB’s” plaats: Het BlauwZaam Symposium. Thema 2020: Het Klimaat.

Een BBB wordt georganiseerd door één van onze partners of geïnteresseerden in BlauwZaam en wordt ondersteund door de Commissie Communicatie & PR.
Een BBB start om 16:00 (15:30 Inloop) en eindigt om 18:00 uur.
Nadat de gastheer de BBB geopend heeft volgen er presentaties, pitches en netwerkmomenten.