De Vijfheerenlanden is het gebied waar mijn wortels liggen en ik ook geworteld ben. De nuchterheid, het ondernemerschap, de no-nonsense mentaliteit van de bewoners maken dat ik mij in deze streek thuis voel.
Gedurende 40 jaar was ik melkveehouder in Meerkerk. Mijn behoefte om verder te kijken dan het erf van mijn bedrijf en betrokken te blijven bij de samenleving om mij heen, zorgde ervoor dat ik gedurende lange tijd werkzaam ben geweest in de volkshuisvesting. Later gevolgd door een bestuursfunctie bij Zuivelcoöperatie DeltaMilk. De mogelijkheid om in 2009 met 69 regionale collega melkveehouders Zuivelfabriek De Graafstroom te kunnen verwerven heb ik gezien als een mooie bevestiging van wat met coöperatief doen en denken kan worden bereikt.
Ook ik ervaar dat de agrarische sector haar grenzen van de groei heeft bereikt en aan de vooravond staat van een agrarische transitie naar een ander bedrijfsmodel, een meer volhoudbaar bedrijfsmodel zowel voor de boer, zijn gezin, zijn dieren en zijn grond.
De wet van de remmende voorsprong heeft er voor gezorgd dat groei niet langer vooruitgang betekent maar verlies van acceptatie en relevantie. Wil de agrarische sector weer maatschappelijk gewaardeerd worden dan zal zij zich weer moeten aansluiten bij maatschappelijke wensen en ontwikkelingen. Aan de naoorlogse opdracht “Nooit meer honger”, heeft zij ruimschoots voldaan. Nu is een andere tijd aangebroken en wordt van de sector gevraagd mede invulling te geven aan waar nu een urgente behoefte aan is. Dat zijn geen bijzondere wensen: schoon water, schone lucht, biodiversiteit, emissiebeperking, goed omgaan met de natuur.
Wel zal de samenleving zich moeten realiseren dat deze Groen-Blauwe diensten die wij van de boeren verlangen, vragen om een redelijke vergoeding. Het is geen opdracht voor de boer alleen.
Aan partijen zoals het agrarisch collectief, natuurorganisaties en BlauwZaam de opdracht om rondom dit thema aandacht te vragen en projecten te ontwikkelen die daarop aansluiten.
Voor ons melkveebedrijf in Meerkerk hebben wij, onder het motto “Van Veeteelt naar Vezelteelt” de keuze voor een agrarische transitie gemaakt en besloten de melkveetak af te bouwen en gedeeltelijk over te schakelen naar de teelt van het vezelgewas Zonnekroon. Samen met partijen uit Bouw, Onderwijs, Bancaire wereld werken wij aan de opbouw van een regionale keten met als doel een nieuw of aanvullend bedrijfs- en verdienmodel voor de boeren.