Van Piet Spruijtenburg
Datum 21 -2-2022
Als founder van BlauwZaam in 2010, inwoner van de Alblasserwaard en opa van 9 kleinkinderen heb ik het verlangen om iets over de toekomst van onze regio te schrijven en uit te spreken.
De afgelopen maanden heb ik als deelnemer van de cursus “Waardkenner” veel mogen leren en ontdekken over de geweldige en bijzondere historie en waarden van de AV. De enorme energie die door de ontginnende pioniers in dit waterrijke gebied is gestoken is gigantisch. Wist u trouwens dat in het jaar 1277 het Hoogheemraadschap Alblasserwaard werd opgericht?
Vervolgens is er gezorgd voor infrastructuur, productontwikkeling, onderwijs, handel en werkgelegenheid voor de groeiende bevolking van destijds.
Inmiddels hebben we een prachtig “geschapen” gebied voor wonen, werken en recreëren. Steeds door de 4 seizoenen van het jaar heen; een geweldige schepping.
We worden echter ook geconfronteerd met zorgen over dit gebied. Milieu, huisvesting, arbeidskrapte, inklinking/bodemdaling, hogere waterstanden (hoe ons water af te voeren) en vergrijzing zijn steeds grotere bedreigingen voor onze leefbaarheid. Is er ook nog plaats voor de nieuwe generaties of trekken zij weg uit onze regio omdat het onvoldoende attractief voor hen is door een tekort aan woningen of uitdagende werkgelegenheid? Kunnen we onze streek op velerlei terreinen verdere regionaliseren door ondernemers, burgers en overheid met elkaar te verbinden?
Het gebied AV is ontwikkeld door rentmeesters die zorgden voor de toekomst en hun nageslacht. Mensen die alles wat ze ontvangen hebben, ongeschonden dan wel in betere staat doorgeven aan de nieuwe generatie. Hier ligt een geweldige uitdaging. Hoe kunnen we de nieuwe generatie betrekken bij bovengenoemde ontwikkelingen.
Het is immers hun toekomst. Ik heb mogen ontdekken dat de nieuwe generatie het thema duurzaamheid, als purpose, voor op de tong heeft liggen. Ik wil bij deze een appél op hen doen. Maak tijd voor je regio en leefstijl. Verdiep je er in en probeer deze te ontdekken of je er uiteindelijk ook trots op kan zijn. Probeer eens door een andere bril te kijken. Kom in beweging voor de streek in plaats van 6-8 uur per dag tijdsbesteding aan social media, Netflix (streamingservice), gaming, on-line shopping etc.
Met name ook de nieuwe generatie ondernemers, veelal vanuit traditionele familiebedrijven. Kom als rentmeesters in beweging voor een duurzame streek. We zijn het verplicht aan alle pioniers en rentmeesters van het verleden.
De Stichting Blauwzaam zet zich met alle partners vanaf 2010 al in voor een duurzame regio. Duurzaam wonen, leven, werken en recreëren. Van onderop vanuit een intrinsieke motivatie om onze regio door te geven aan ons nageslacht. Nieuwe thema’s en trends dienen zich aan als: circulaire economie, duurzaam en generatiebestendig bouwen, duurzame landbouw en veeteelt, schone, uitdagende en toekomstbestendige werkgelegenheid. Voor vele “ondernemers” ligt er een geweldige strategische keuze voor met betrekking tot vestigingsplaats. Kunnen we in de toekomst “boven water blijven” op de diverse bedreigende gebieden.
Hierbij gaat het ook voor ons als inwoners steeds meer om primaire levensbehoeften zoals een passend dak boven je hoofd, beschikbaarheid van grondstoffen (granen, metalen etc.), schone lucht/zuurstof, gezond voedsel en water.
Zitten we met elkaar in dezelfde boot of zal het allemaal wel loslopen? Hebben we angst voor de genoemde zorgen en dreigende problemen. Vele jongeren lijden aan de zogenaamde “klimaatdepressie”. Rouw om een veranderende wereld, angst voor wat er komen gaat, en machteloosheid omdat het probleem zoveel groter is dan wijzelf. Laten we als generaties elkaar opzoeken en elkaar verbinden. Zoals de eerste bewoners van ons gebied: strijden door samen te werken voor een nieuw en een opgewaardeerd “leefbaar en duurzaam” gebied. Samen bouwend aan de “BlauwZaam-community”.