Innovatieve hergebruikoplossing voor TL buizen: duurzaam en circulair

De overstap van TL-verlichting naar LED verlichting in Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk versneld door Europese regelgeving en de voordelen van LED-technologie. Door de overgang naar LED ontstaat een overschot aan oude gebruikte TL-buizen. Verlichtingsinstallateur, partner van BlauwZaam en leverancier Lumeco recyclet een deel van de TL-buizen van klanten via WeCycle. Een ander deel gebruiken ze sinds kort voor het maken van innovatieve LED-designarmaturen.

 

TL-buizen zijn voor 98% recyclebaar. Lumeco kiest voor een duurzamer alternatief. Het bedrijf haalt oude TL-buizen op bij klanten en verwerkt een deel hiervan tot nieuwe, circulaire LED designarmaturen. Dit bespaart energie, voorkomt afval en geeft materialen een nieuw leven. 

Lumeco produceert de armaturen in samenwerking met sociale werkvoorzieningen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt spelen een waardevolle rol in dit proces. Deze aanpak combineert circulaire verlichting met een sociale impact.

De armatuur bestaat uit 20 oude TL-buizen als behuizing, met binnenin drie LED-buizen en een externe driver. Het circulaire armatuur is uit te breiden met lichtmanagement, zoals daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. Dankzij sensoren dimt de verlichting automatisch bij meer daglicht en schakelt deze uit in ongebruikte ruimtes, wat extra energie bespaart. 

Voordelen:

  • Voorkomt energieverbruik tijdens recycling 
  • Lagere milieu-impact 
  • Sociale werkgelegenheid 
  • Circulaire oplossing
  • Innovatief design

Energietransitie mogelijk gemaakt door agrariërs

Wanneer:      31 juli,
Hoe laat:       16.00 uur
Waar:            in Nieuwland, Geer 30

Alle geïnteresseerden zijn welkom.
Ze kunnen hun licht op te steken, over de mogelijkheden van zonne energie en hoe het gerealiseerd is op boerderij de Groene Geer, en wellicht mensen ontmoeten die kunnen helpen om ook zelf deel te nemen aan en energie transitie. Woensdag 31 juli om 16:00 uur stelt wethouder Middelkoop van de gemeente Vijfheerenlanden de installatie officieel in gebruik.  

Installatie
Er zijn 410 zonnepanelen gelegd op het dak van één van de stallen van Boerderij Groene Geer in Nieuwland. Elk paneel heeft een capacitiet van 325 WhattPiek (wp).  Naar verwachting produceert dit dat dan zo’n 113500 kilowattuur per jaar.Een rekenaar zal zeggen; 410*325 is toch 133250 kilowattuur? Toch moet altijd rekening gehouden worden met minder dan 100 % productie. In dit geval rekent Peter Heikoop, eigenaar van het bedrijf op een max.productie van rond de 90%.
Met deze productie kunnen zo’n 38 huishoudens van groene stroom worden voorzien. Op dit moment ligt het gemiddelde gebruik van een huishouden op 3500 kilowatt per jaar.
De installatie van de panelen omvormers en aansluitkast is uitgevoerd door Tentensolar uit Lichtenvoorde. 

Rendabele investering?
De investering is financieel interessant omdat in het bedrijfsleven gebruik gemaakt kan worden maken van een SDE+ subsidie. De subsidieaanvraag is gedaan door Green 4 Solutions uit Gorinchem. Klanten van de boerderijwinkel en familieleden hebben meegeholpen om de benodigde investering van circa 110 duizend euro te doen.

Met dank aan
Het project kwam gereed door medewerking van RVO, Stedin, gemeente
Vijfheerenlanden, Tentensolar, Green4solutions, EMB2020, Stichting
Blauwzaam en klanten van Boerderij De Groene Geer.

Meer informatie