Wessel Nauta, operationeel directeur bij ingenieursbureau Den Boer CCI, is enthousiast over de CIRCO Track. Dit inspirerende trainingsprogramma van drie dagen helpt bedrijven om circulair te ontwerpen. Ze kijken kritisch naar hun eigen producten of diensten en maken er een nieuwe, duurzame businesscase van. “Dankzij CIRCO zie ik dat je als adviseur niet per se meer hoeft te leveren. Als je maar slimmer adviseert,” vertelt hij.
Den Boer CCI: duurzaamheid verankerd in techniek en mindset
Den Boer CCI is een constructief ingenieursbureau, gespecialiseerd in civieltechnische en waterbouwkundige projecten. Bijvoorbeeld funderingen. “Funderingen zitten diep in de grond en vragen specialistische kennis om hun sterkte en levensduur te bepalen. Door funderingen te hergebruiken besparen we veel beton, staal en daarmee CO2. Ook beperken we hinder en kosten van heiwerkzaamheden,” legt Wessel uit.
Duurzaamheid is bij Den Boer CCI geen extraatje, maar een integraal onderdeel van het werk. “Onze tekenaars zijn ambassadeurs van wat ze ontwerpen. Ze moeten niet alleen slim tekenen, maar ook echt achter hun werk staan. Iedereen binnen ons team moet bezig zijn met duurzaamheid.”
Van technische antwoorden naar meer dialoog
“Vroeger gaven we vaak hele technische antwoorden,” vertelt Wessel. “Nu gaan we veel meer het gesprek aan met de opdrachtgever: wat heb je écht nodig? Wat is het doel? Hoe zorgen we voor een oplossing die zo min mogelijk energie kost, makkelijk te onderhouden is en eenvoudig is op te delen of te hergebruiken?”
Het begon met een LinkedIn-berichtje
Het avontuur met CIRCO begon voor Wessel met een bericht op LinkedIn. “Ik dacht: ‘Hé, dat klinkt interessant.’ Ik belde meteen onze partner Josia en zei: ‘Zullen we hier samen aan meedoen?’ Zo zijn we erin gestapt.”
Hoewel Den Boer CCI al veel deed aan duurzaamheid, zoals bij het project Gemaal Oudenhoorn, was Wessel nieuwsgierig: “Kan het ook slimmer? En het leek me goed om in contact te komen met partners uit de regio, dichtbij BlauwZaam.”
Oude pompen, nieuwe inzichten
Tijdens de CIRCO-Track nam Wessel de pomp van een poldergemaal als voorbeeld. “Daar zit veel waarde in, maar na 30 jaar is reviseren bijna net zo duur als een nieuwe pomp kopen. Daarom kiezen veel mensen standaard voor nieuw. Terwijl reviseren net zo goed is en duurzamer.”
Wessel en zijn team werkten verschillende businessmodellen uit om revisie de standaardkeuze te maken. “We hebben onze ideeën al gepresenteerd op de marktdag in Rijnland. Veel leveranciers willen vooral verkopen, maar wij zeggen: reviseren levert meer op dan nieuw kopen.”
Circulair denken als mindset
“CIRCO dwingt je om verder te denken. Het verandert hoe je naar de wereld kijkt. Bijvoorbeeld bij het schrijven van een tenderplan denk je meteen na over hoe je waarde kunt terugwinnen. In plaats van alleen iets opleveren.”
Hoewel Den Boer CCI al een duurzaamheidsvisie en een stappenplan had, maakte het CIRCO-model het concreter, inzichtelijker en beter meetbaar. “Je kijkt nu heel bewust: in welke oplossing verlies ik de minste waarde?”
Van visie naar concrete actie: 80% minder nieuwe pompen
Den Boer CCI heeft haar duurzaamheidsbeleid aangescherpt. “We willen onze ideeën toepassen in projecten. En dat betekent dat we hier (ook) ongevraagd over moeten adviseren. Neem de pomp: we willen daar circulair de nieuwe standaard maken. Ons doel is om tot wel 80% minder nieuwe pompen toe te passen in onze ontwerpen.”
Maar het gaat verder dan dat. “We kopen geen nieuwe bureaus of auto’s meer en gebruiken onze telefoons langer. Waar dat vroeger als krenterigheid werd gezien, gaat het nu om bewust leven en minder verspilling.”
Wessels gouden tip: begin klein, denk groot
“Denk niet te ingewikkeld,” adviseert Wessel. “Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Kijk gewoon waar je waarde verliest en of dat ook anders kan. CIRCO heeft mij laten zien dat kleine stappen al veel verschil maken. Soms ben ik adviseur voor de markt, soms voor de inkoper. Dat inzicht dat je in verschillende rollen waarde kunt toevoegen, heb ik echt meegenomen uit het traject.”
En zijn afsluitende boodschap is helder: “Een nieuwe pomp kopen is niet altijd de slimste keuze… tenzij je echt van verspilling houdt.”