Opening Zwammenkwekerij op Avonturenboerderij

Afgelopen donderdag hebben we eindelijk de zwammenkwekerij op de Avonturenboerderij kunnen openen. Zie https://www.hetkontakt.nl/alblasserwaard/325900/fien-en-teun-openen-zwammenkwekerij-op-avonturenboerderij-molen. Dit is onderdeel van project Molenzwam en 'Groen Verbindt'. 

Educatieve proefkwekerij voor zwammen bijna klaar

Maart 2022

De coronamaatregelen gooiden lange tijd roet in het eten, maar nu is hij toch bijna gerealiseerd: de educatieve proefkwekerij voor oesterzwammen op Avonturenboerderij Molenwaard. In april wordt de eerste kweek opgestart. Dus kijk niet raar op als er over een tijdje lekkere snacks van oesterzwammen op de Avonturenboerderij worden geserveerd.

U weet het wellicht nog: op het BlauwZaam-symposium van een aantal jaar geleden werd het idee geopperd om een proef te starten met het kweken van oesterzwammen op reststromen uit de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De Avonturenboerderij meldde zich toen als snel als geïnteresseerde partner om handen en voeten aan dit initiatief te geven. Het paste namelijk goed in haar visie om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de kringloopgedachte en het hergebruik van ‘afval’. Ook Yuverta haakte aan om leerlingen mee te nemen in deze nieuwe ontwikkeling.

Door de lockdowns van de Avonturenboerderij en Yuverta is het project meerdere keren in de ijskast gezet. Tot een aantal maanden geleden, toen de betrokkenen opnieuw hun wens uitspraken om dit project alsnog te realiseren. Mede dankzij de inzet van Van Hoorne Entertainment, Yuverta en VerdraaidGoed en de financiering door ‘Groen Verbindt’ vertellen Fien en Teun dus binnenkort over schimmels, koffiedik en lekkernijen. Voor wie thuis zijn eigen koffiedik wil hergebruiken, kan op het park de speciale Fien en Teun Growkit kopen.

Heeft u vragen over dit project, neem dan contact op met BlauwZaam-projectleider Gerard de Winter op gerard@koncerna.nl of 06 38610455.