WAARDE IN DE WAARD (editie 2022)
 

In 2022 start een 3e editie van de circulaire masterclass ‘Waarde in de Waard'. Deze masterclass is een serie van inspirerende en leerzame bijeenkomsten over circulair innoveren. In een tijdsbestek van 3 maanden leert u de beproefde ‘Waardeloos Weer Waardevol’-werkwijze kennen en past u deze concreet toe op uw eigen organisatie. 

 • Heeft u een concrete afvalstroom waar u graag een 2e leven aan geeft? Dan krijgt u tijdens deze masterclass de middelen aangereikt om hier mee aan de slag te gaan en samen met de andere deelnemers te komen tot een concreet uitgewerkt circulair productidee.
 • Of wilt u het circulaire denken in uw organisatie versterken en versnellen? Dan vindt u in deze masterclass de inspiratie en instrumenten om in korte tijd de rol van uw organisatie in de circulaire economie heel tastbaar te maken. 

Deelnemers werken samen met ervaren circulaire denkers en ontwerpers aan nieuwe oplossingen voor hun circulaire uitdagingen. Het aantal deelnemers aan deze masterclass is beperkt, zodat een individuele, organisatiespecifieke begeleiding gedurende het traject geborgd is en deelnemende organisaties het maximale uit hun traject kunnen halen. Door de financiële bijdrage van Gemeente Molenlanden en Gemeente Vijfheerenlanden kunt u tegen een voordelig tarief deelnemen.  

Meld u dus snel aan via onderstaand formulier of bij Gerard de Winter (gerard@verdraaidgoed.nl; 06 38610455).DOELEN, AANPAK EN RESULTATEN
 

Doel:

Het doel van deze masterclass is om u te inspireren, u de circulaire ontwerpprincipes toe te laten passen en u te helpen om tot concrete circulaire innovaties te komen. Zo helpen we met elkaar afval en verspilling in de regio terug te dringen en bent u een inspirerend voorbeeld voor de organisaties om u heen. 

Aanpak:

Tijdens deze masterclass wacht u het volgende:

 • een inspiratiesessie over circulaire innovatie en Circulaire Productprincipes
 • een analyse van uw (afval)materiaal zodat u inzicht krijgt wat hier wel en niet mee kan
 • een creatieve sessie om tot circulaire ideeën en verdienmodellen te komen die bij uw organisatie passen
 • een verdiepende sessie om ideeën om te zetten naar een actieplan
 • een afsluitende sessie waarop de concrete circulaire productideeën worden gepresenteerd. 

Een meer gedetailleerde omschrijving van het programma vindt u hier

Beoogde resultaten:

Aan het einde van de masterclass 'Waarde in de Waard' heeft u:

 • uw kennis over circulair innoveren vergroot 
 • het thema circulaire economie verbonden met uw bedrijfsstrategie
 • de ‘Waardeloos Weer Waardevol’-werkwijze toegepast op uw eigen organisatie
  informatie over uw (afval)materiaal gedetailleerd in kaart gebracht
 • concrete circulaire concepten die passen bij uw organisatie
 • een aansprekende (grafische) uitwerking van uw ideeën 
 • een plan van aanpak voor de realisatie van uw beste idee
 • uw netwerk uitgebreid met andere circulaire ondernemers
 • een bijdrage geleverd aan verdere bewustwording van het thema ‘circulaire economie’ in de streek.

In dit filmpje vertellen deelnemers aan de masterclass over hun ervaringen en resultaten.


"Deze masterclass is heel concreet. Het heeft mij in korte tijd enorm geholpen om mijn ideeën tastbaar te maken. Aan het einde van het traject liep ik met een concreet actielijstje de deur uit." 

Arie Korevaar, Korenet Recycling

"Voor onze circulaire ambities is het heel belangrijk om met lokale partners samen te werken. Deelname aan 'Waarde in de Waard' heeft ons - naast nieuwe ideeën - ook nieuwe zakenpartners opgeleverd, die net als wij circulaire innovatie snel concreet willen maken." 

Arjan Kraijo, De Gespreide Herberg

“Nadat ik deze Masterclass zelf gevolgd heb, kan ik andere organisaties met een of meer concrete afvalstromen alleen maar aanraden ook in te stappen. Je verzint goede oplossingen voor dit soort reststromen nou eenmaal niet even tussen de bedrijven door. Dat vraagt echt om kennis en deskundigheid. En die doe je tijdens Waarde in de Waard dus ruimschoots op.” (lees hier het volledige interview)

Peter Vis, CF Groep

“Door de Masterclass hebben we straks ook minder restafval. Dat maakt onze footprint kleiner én scheelt in onze portemonnee doordat we minder gaan betalen voor het afvoeren van ons afval.” (lees hier het volledige interview)

Pieter-Jan van de Steenoven, Esbi

“De Masterclass overtrof mijn verwachtingen. Ik denk dat dat vooral komt doordat we niet alleen aan een concreet product werkten. We leerden ook langs welke werkwijze je tot een goede en gedetailleerde uitwerking van een concept komt. Zo leerde ik bijvoorbeeld hoe je door de juiste vragen te stellen en het blijven doorvragen tot de kern van een vraagstuk komt. Al dat soort dingen kan ik nu ook gewoon zelfstandig toepassen.” (lees hier het volledige interview)

Gitta Spruit, WaardlandenDEELNAME AAN 'WAARDE IN DE WAARD' 
 

Details over deelname aan de masterclass 'Waarde in de Waard' (editie 2022): 

 • Start: 2022
 • Looptijd: ca. 3-4 maanden
 • Tijdsinvestering: 6ca. 6 dagdelen (bijeenkomsten), een afsluitende bijeenkomst van 2 uur plus tijd voor voorbereiding en uitwerking 
 • De bijeenkomsten vinden deels online en – indien de coronamaatregelen dat toelaten – deels op locatie plaats
 • Eigen bijdrage: 1.950,- euro excl. btw per deelnemende organisatie 1) 2)

1) Door de financiële bijdrage van Gemeente Molenlanden en Gemeente Vijfheerenlanden kunt u tegen dit gunstige tarief deelnemen. Het normale tarief is € 4.500,- per deelnemer.
2) Deze investering levert u naar verwachting een goed rendement op, bijvoorbeeld door minder verspilling, lagere kosten van afval, een betere score op uw MVO- of CO2-Prestatieladder, slimmere producten en productiemethoden en/of een betere uitstraling van uw organisatie bij uw zakenrelaties en werknemers. Bovenal levert het u een concreet circulair concept voor uw organisatie op. 

En verder:

 • bent u bij voorkeur een bedrijf met één of meerdere concrete afvalstromen
 • bent u gevestigd in Gemeente Molenlanden of Gemeente Vijfheerenlanden (bent u dat niet en wilt u toch deelnemen, laat het ons weten)
 • adviseren wij u samen met een collega/werknemer deel te nemen, zodat u meer draagvlak creëert, het ‘huiswerk’ kunt verdelen en u het maximale uit deze masterclass kunt halen. 

Geïnteresseerd?

Meld u snel aan als geïnteresseerde! Wij bellen u terug om te bespreken wat deze masterclass voor uw organisatie kan betekenen. Of neem direct contact op met Gerard de Winter op 0638610455 of via gerard@verdraaidgoed.nl.

Deze masterclass is een vervolg op de succesvolle circulaire verkenning ‘Waarde in de Waard’ uit 2018 van Stichting Blauwzaam. Editie 2020 is in december 2020 van start gegaan en in juli 2021 afgerond. Editie 2022 volgt na de zomer. Editie 2020 en 2022 worden mogelijk gemaakt door Gemeente Molenlanden en Gemeente Vijfheerenlanden en is bedoeld voor organisaties binnen hun gemeentegrenzen. De gemeenten willen hun ondernemers stimuleren stappen te zetten naar een toekomstbestendige, circulaire bedrijfsvoering. De masterclass wordt verzorgd door VerdraaidGoed.ACTIVITEITEN
 

Wanneer

Wat

Voor wie

 

 

 

  

3e kwartaal '22 (datum nader te bepalen)

Aftrap masterclass editie '22

 

 

4e kwartaal '22

Oriëntatiefase

  

4e kwartaal '22/1e kwartaal '23

Analysefase

  

1e kwartaal '23

Ideeënfase

  

1e kwartaal/2e kwartaal '23

Verdiepingsfase

  

2e kwartaal '22

Afronding

  

 

 

Bijeenkomsten vinden online of – indien de coronamaatregelen dat toelaten – op locatie in de regio plaats.